Inverter napelemes rendszerhez: TOP 5 lehetőség

Az inverter kapcsán mindenekelőtt tisztában kell lenni azzal, hogy mi ennek az eszköznek a valódi szerepe. A készülék gyakorlatilag a napelem rendszer második legfontosabb feladatát látja el. Az egyenáramot a napelemek termelik meg, majd jön az inverter, amely átalakítja azt váltakozó árammá, amit aztán már könnyedén felhasználhatunk a háztartásunkban. Folyamatosan figyeli és monitorozza a rendszert, adatokat gyűjt a teljesítményről, valamint szükség esetén hibaüzenetet küld. Ezek a dolgok mind az ehhez tartozó applikációban jelennek meg, így mindig tisztában leszünk a fogyasztással.

 

Ebben a cikkben arról lesz szó, hogy vajon melyik lehet a legjobb inverter a napelemes rendszerhez.

Mi befolyásolja a választást?

Általában az ár és az élettartam. Amennyiben egy napelem panel valami miatt leáll, nem működőképes, a rendszer attól még ugyanúgy termel tovább. Inverter nélkül azonban nincsen átalakítás, így kijelenthetjük, hogy ez az egész berendezés legérzékenyebb eleme. A folyamatos használat miatt azonban az inverter kevesebb ideig bírja, mint a panelek. Átlagban 5-15 évig gond nélkül üzemelnek, mielőtt cserére lenne szükség. Az élettartamot főleg az inverter teljesítménye és annak minősége befolyásolja. Ha tehát valaki csak elektromos autót akar vele tölteni, akkor ott bőven elegendő lehet egy egyfázisú típus. Ellenkező esetben azonban sokkal inkább háromfázisú inverterre lesz szükség. Az ST Solar összehasonlította az 5 legnépszerűbb invertert napelemes rendszerhez, így most igyekszünk megkönnyíteni a választást.

Melyik a legjobb inverter jelenleg a piacon?

Mindenekelőtt felmerülhet a kérdés, hogy vajon melyik vállalat terméke lehet az, ami tényleg hosszú évekig működőképes és viszonylag kevés hibával üzemelnek.

1.   Fronius

A Fronius egy osztrák márka, amely 1995 óta gyárt invertereket. A közel 30 éves múlttal rendelkező cég több régióban, így Magyarországon képviselteti magát. Az évek során kiváló szerviz hálózatot épített ki, ennek köszönhetően minden egyes alkatrésze bontás nélkül cserélhető, még a garanciális idő letelte után is. Ez általában 5 évet jelent, de lehetőség van további 15 évvel kibővíteni ezt. A vállalat készülékei több típusban léteznek, amik aktív hűtésre képesek, így magas teljesítményt érhetünk el velük.

2.   Sol Planet

A Sol Planet gyártója 2007-ben lépett a piacra saját néven, előtte már több mint egy évtizedig készített más márkáknak invertereket. Az általuk forgalmazott készülékek költséghatékonyak, beépített izolátoruk van, ezáltal egyszerűen, akár fedélnyitás nélkül is beszerelhetőek. A csendes működésű eszközök gondoskodnak a mindennapi felügyeletről, elemzést készítenek, amit az applikáción keresztül bármikor megtekinthetünk.

3.   SolarEdge

A prémium minőséget képviselő gyártó piacvezetőnek számít ezen a területen. Mivel komoly belső védelemmel vannak ellátva, így talán ezek a berendezések nyújtják a legmagasabb hatásfokot. Olyan műszaki megoldással dolgoznak, amely lehetővé teszi a panelenkénti ellenőrzést. Nincs többé árnyékolt vagy koszos rendszer, így mindig maximális teljesítménnyel működhet. A gyártó 12 év garanciát ad a készülékekre, míg az optimalizálókhoz 25 év érhető el. A SolarEdge telefonos applikációja az egyik legjobb a piacon, így erre sem lehet panaszunk.

4.   Huawei

Nem, nem a telefonokról van szó. A Huawei ma már inverterek gyártásába is belefogott és bár viszonylag új szereplőnek számítanak, a gyors fejlődésnek köszönhetően az egyik legnagyobb céggé nőtte ki magát. Mivel nagy mennyiségben gyártanak, így az eszközök rendkívül pontosak, az inverterekben található érzékelők pedig maximum 0,5 százalékos eltérést engednek meg.

 

Olyan rendszerhez érdemes választani, ahol nincs túl sok árnyék és maximum 2-3 tetősíkot használnánk. Amennyiben ezek a feltételek megvannak, a gyártó termékei ár-érték arányban verhetetlenek.

5.   SMA

Végezetül pedig itt van nekünk a jól ismert SMA német márka. A vállalat régóta készít megbízható invertereket, amelyek tartósak, emellett munkapontkezelő algoritmussal rendelkeznek. Szükség esetén a cserekészüléket 3-5 munkanap alatt kiküldik.

 

Az AV gyártmányok kapcsán pedig fontos tudni, hogy ezeken nincsen kijelző, így csak WiFi kapcsolaton keresztül tudjuk őket szabályozni. Az élettartamra azonban nem lehet panasz, az egyik legmegbízhatóbb inverter, amire a cég 10 év garanciát vállal.