Befektetés

Befektetés vagy megtakarítás? – A legfőbb különbségek

Anyagi biztonságod megalapozását pénzügyeid tudatos kezelésével érheted el, ehhez azonban pontosan tisztában kell lenned azzal, milyen megtakarítás és befektetés segítségével érhetsz célt a legkönnyebben. Noha a köznyelvben ez a két fogalom általában összemosódik, valójában külön jelentéssel bírnak.

Előbbi ugyanis a jövedelmünknek az a hányada, amit nem költünk el, míg utóbbi ennek az összegnek a hosszabb-rövidebb időre történő lekötését jelenti, a legtöbbször hozamszerzés céljából. Így tehát bár kardinális kérdés rendszeresen félretenni valamennyit bevételeinkből, a siker elsősorban azon múlik, végül milyen eszközt választunk ennek gyarapítására. Döntésed meghozatalakor ezért rendkívül körültekintően kell eljárnod, hiszen ma már rengeteg konstrukció érhető el a piacon. A különböző befektetési lehetőségek rugalmassága nagyban eltérhet egymástól. Ez azonban csupán egyetlen tényező, amit vizsgálnod kell, tudniillik a megfelelő eredményekhez minden egyéb körülménynek is passzolnia kell.

Milyen szempontok alapján válassz befektetési formát?

Mint mindenki, úgy te is a lehető legjobb eszközt keresed, ám az igazság az, hogy ilyen egyetemes megoldás nem létezik. Míg az egyik embernek tökéletesen megfelel egy adott portfólió, addig könnyen lehet, hogy a te elvárásaidhoz az egyáltalán nem passzolna. Ezt a kérdést tehát egészen más irányból kell megközelítened. Elsőként azt kell vizsgálnod, mekkora mértékű megtakarítás áll a rendelkezésedre és azzal pontosan milyen célokat szeretnél elérni. Amennyiben ezeket a tényezőket precízen körülhatároltad, következhet az egyes konstrukciók jellemzőinek elemzése. Ez egy rendkívül komplex folyamat, ami nagy tapasztalatot és széles körű pénzügyi ismereteket kíván. Ennek híján a legbölcsebb amit tehetsz, hogy szakértő segítségét kéred, hiszen csak így érhető el a várt eredmény. Tudniillik ahhoz, hogy hosszú távon is elégedett legyél, egy olyan portfólió összeállítására van szükség, ami a lehető legtöbb kritériumnak megfelel. Azaz a befektetés nem egy adott eszköz alkalmazását takarja, hanem több konstrukció együttes használatát. Ezek kiválasztásánál ugyanakkor kardinális jelentőséggel bír, mekkora kockázatot vagy hajlandó vállalni, milyen időtávban gondolkozol, illetve mekkora az a hozam, ami már elfogadhatónak mondható. Megtakarításaid lekötésénél ez a három tényező mindig összefügg, ezért egységében kell elemezni ezt a kérdést.

Megtakarítás és befektetés – milyen megoldások érhetők el?

Pénzügyeid tudatos kezelésének első lépése a megfelelő biztonsági tartalék felépítése. Szakemberek általában a 6 havi kiadásoknak megfelelő összeget ajánlják, ezt pedig feltétlenül érdemes olyan formában tárolni, ami vész esetén is villámgyorsan hozzáférhető. A készpénz ugyan kecsegtető megtakarítási lehetőségnek tűnik, ám több szempontból sem tanácsos. Sérülékeny, mindamellett teljességgel védtelen az inflációval szemben. A megtakarítási számla, illetve a letéti jegy ugyanakkor remek opciónak tekinthető. Az efölötti megtakarítás már egy olyan plusz, amit feltétlenül ajánlott befektetned. Az alacsony rizikójú állampapírok és kötvények mellett a közepes kockázati elemek adhatják portfóliód szerves részét. Az ETF-ek mellett az ingatlan-, illetve befektetési alapok tipikusan ilyenek, emellett az egyedi részvények lehetőségével is érdemes számolnod. Ugyanakkor egy percre sem szabad figyelmen kívül hagyni céljaidat, hiszen könnyen meglehet, hogy megtakarításaid egy részét befektetési aranyba, vagy épp kötött célú eszközökbe ajánlatos tenned. Ám az is megeshet, hogy mondjuk célod az indulótőke felhalmozása, mert saját otthont szeretnél. Megfelelő anyagi háttér nélkül például nem is éri meg építési hitelt felvenned. Ezért aztán a legfontosabb, hogy olyan eszközök mellett tedd le a voksodat, amik illeszkednek elvárásaidhoz.

Ezért érdemes szakértői segítséggel döntened

Ahogy az a fentiekből is tisztán látszik, a hatalmas kínálat tükrében még akkor sem könnyű elhatározásra jutni, ha rendelkezel némi információval a különböző lehetőségek paramétereit illetően. Tekintettel arra, hogy egy átlagos befektetési portfólió legalább 3-4 különféle eszközt tartalmaz, valóban hatalmas dilemmát jelenthet egy olyan csomag összeállítása, ami személyes preferenciáidnak kellőképp megfelel. Ezzel együtt azonban azt is szem előtt kell tartanod, hogy a tét igen magas, hiszen rosszul megválasztott eszközök esetében fennáll annak a veszélye, hogy nem csupán nem tudod gyarapítani megtakarításaid, de akár annak egy részét el is veszítheted. Ezért minden esetben tanácsos már az első pillanattól kezdve hozzáértő tanácsait kérned. Egy független pénzügyi szakértő ugyanis a több évtizedes tapasztalatának köszönhetően tökéletesen átlátja a különféle eszközök előnyeit és hátrányait is. Ebből kifolyólag segítséget nyújt egy olyan személyre szabott portfólió összeállításában, ami teljes mértékben megfelel céljaidnak és az általad támasztott kritériumoknak, függetlenül attól, milyen távlatokban gondolkozol.