Az energetikai tanúsítvány: miért fontos a lakás eladása vagy kiadása előtt?

Az energetikai tanúsítvány egy olyan hivatalos dokumentum, amely leírja egy ingatlan energiafogyasztását és energetikai állapotát. Ez az okirat rendkívül fontos szerepet játszik az ingatlan értékesítésében vagy bérbeadásában, mivel az érdekelt felek számára fontos információkat tartalmaz, tehát az energetikai tanúsítvány segít az ingatlantulajdonosoknak és a potenciális vevőknek vagy bérlőknek abban, hogy jobban megértsék az ingatlan energiahatékonyságát, és az ezzel kapcsolatos költségeket, esetleg teendőket. Elkészítése kötelező minden olyan ingatlan esetében, amelyet el szeretnének adni vagy kiadni. Az energetikai tanúsítvány segít a vásárlóknak és bérlőknek abban, hogy összehasonlítsák az ingatlanok energiahatékonyságát és költségeit, így kiválaszthatják a legmegfelelőbb lehetőséget. Segítségével az ingatlanok tulajdonosai is javíthatják ingatlanjuk értékét, mivel egy magasabb besorolású tanúsítvány növeli az ingatlan vonzerejét a vevők és bérlők számára.

Az energetikai tanúsítvány tehát rendkívül fontos dokumentum, amelynek megléte nem csak törvényi előírás, hanem a gazdaságos működés és az ingatlan értékének növelése szempontjából is kulcsfontosságú, ezért érdemes megbízni szakértő cégeket, amelyek rendelkeznek a szükséges tapasztalattal és a megfelelő tudással az energetikai tanúsítvány elkészítésével kapcsolatban. Az ilyen cégek szakemberei általában jól ismerik a szabályozást és az előírásokat, valamint tisztában vannak azzal, hogy melyek azok a területek, amelyekkel az ingatlan energetikai teljesítménye javítható.

A megfelelő céggel való együttműködésnek számos előnye van. Először is, az ilyen cégek által készített tanúsítványok megbízhatóak és pontosak, amelyek segítenek az ingatlan tulajdonosoknak megérteni az ingatlanuk energiahatékonyságát, hiszek ők tudják, hogy az energetikai tanúsítvány mit tartalmaz. Emellett, az ilyen cégek szakemberei általában azonnal felismerik azokat a problémákat, amelyek hatással lehetnek az ingatlan energetikai teljesítményére.

Az energetikai tanúsítvány mit tartalmaz? Az energetikai tanúsítvány tartalmazza az ingatlan energetikai teljesítményére vonatkozó információkat, mint például az épület energiafogyasztása, a fűtési rendszer hatékonysága és az épület szigetelése. A tanúsítvány további információkat is tartalmazhat, például a javasolt javítási és fejlesztési lehetőségeket, amelyekkel az ingatlan energiahatékonysága javítható. Az energiatakarékosság és a fenntartható fejlődés fontos globális kihívások mindannyiuknak, ezért az energetikai tanúsítvány elkészítése nem csak az ingatlan tulajdonosoknak, hanem társadalmilag nézve mindenkinek fontos. Az energetikai tanúsítvány segít az energiahatékonyság és a fenntarthatóság előmozdításában, mivel ösztönzi az ingatlan tulajdonosokat, hogy javítsák az ingatlanok energetikai teljesítményét, csökkentsék az energiafogyasztást, és csökkentsék a károsanyag-kibocsátást.

Az energetikai tanúsítvány a mai napig fontos dokumentum maradt, és az egyik legfontosabb szerepe az ingatlanpiaci versenyképesség növelése. Azok az ingatlanok, amelyek magasabb energiatudatossági szinttel rendelkeznek, jobban teljesítenek a piacon, és magasabb árat érnek el, mint azok, amelyeknek alacsonyabb az energetikai tanúsítványuk. Ezért az ingatlanok tulajdonosainak nagy figyelmet kell fordítaniuk az energetikai tanúsítvány elkészítésére és az ingatlan energiahatékonyságának javítására, hogy az ingatlanuk versenyképesebb legyen a piacon.

Minden hivatalos dokumentumnak van egy egyedi azonosító száma, amely segít az eredetiségének igazolásában. Ezek az azonosító számok általában különböző rendszerezésűek, hogy elkerüljék a keveredést. Ezeket az adatokat központi adattárakban tárolják, így ha valaki meg akarja erősíteni egy adott dokumentum valódiságát, akkor a számát lekérheti az erre készült rendszerből. Az energetikai tanúsítványok esetében ez az azonosító szám a HET szám, vagyis a Hiteles Energetikai Tanúsítvány száma. Az összes elkészült tanúsítvány rendelkezik ezzel a számmal, jó tudni, hogy a tanúsító feladata bejegyeztetni azt az Országos Építésügyi Nyilvántartásba. Ha szeretnél megbizonyosodni arról, hogy saját tanúsítványod érvényes-e, akkor le kell kérdeznie ezt a számot. Ez a legegyszerűbb módja annak, hogy biztosítsd az energetikai tanúsítvány eredetiségét és valódiságát.

Az energetikai tanúsítás elkészítése öt lépésből áll:

  1. Először felveszed a kapcsolatot az e-tanusitas.eu csapatával, és megbeszélitek, hogy hol található az ingatlan, mekkora és milyen jellegű, majd egyeztetnek veled egy időpontot a helyszíni felméréshez.
  2. Ezt követően az egyik szakértő munkatársuk a megbeszélt időpontban elvégzi a helyszíni felmérést, és összegyűjti az ingatlan adatait.
  3. A szakértő visszaküldi az összegyűjtött adatokat számítógépes programok segítségével, és ezután kerül sor az energetikai tanúsítás elkészítésére.
  4. Az elkészült tanúsítást bejegyeztetik a hatóságnál, és a dokumentum megkapja a hivatalos HET számát.
  5. Végül, attól függően, hogy mennyire sürgős az ügy, elküldik neked az intézéshez szükséges HET számot és/vagy futárszolgálattal eljuttatják neked a tényleges energetikai tanúsítást, így már élőben is megtudhatod, hogy az energetikai tanúsítvány mit tartalmaz.

Az energetikai tanúsítvány készítése számos szakmai tudást és tapasztalatot igényel az épületenergetikai területen. Az energetikai tanúsítvány készítője felelős azért, hogy az ingatlan tulajdonosa megbízható és hiteles tanúsítványt kapjon, amely pontosan tükrözi az ingatlan energiatakarékossági szintjét. Egy tapasztalt és szakképzett energetikai tanúsító tudja, hogy milyen módon kell elvégezni az épület felmérését, hogyan kell pontosan értékelni az adatokat, és hogyan kell előállítani a hivatalos tanúsítványt, amely megfelel az összes jogszabályi követelménynek.

Ha nem hívunk szakembert, akkor az elkészült tanúsítvány hibás lehet, amely jelentős következményekkel járhat az ingatlan tulajdonosára nézve. Például az ingatlan eladása vagy bérbeadása során előfordulhat, hogy az érvénytelen vagy pontatlan tanúsítvány miatt a vevő vagy bérlő eláll az üzlettől, vagy alacsonyabb árat kérhet, ami a tulajdonos számára anyagi veszteséget jelent, ezért érdemes szakértőt hívni az energetikai tanúsítvány elkészítéséhez, mivel a megfelelő tapasztalattal és tudással rendelkező szakember garantálja a hiteles és megbízható tanúsítvány elkészítését, amely megfelel az összes jogszabályi követelménynek.

Az e-tanusitas.eu oldalán található ajánlat rendkívül fontos szempontokra hívja fel a figyelmet. Az ingatlan értékesítéséhez ugyanis elengedhetetlen az energetikai tanúsítvány megléte, így érdemes minél előbb intézkedni annak elkészítése érdekében. A cég szakemberei profi és gyors munkát végeznek, így nem kell napokat, heteket várni az elkészült dokumentumra. Ezzel jelentős időt takaríthatunk meg, ami különösen fontos lehet, ha az ingatlant minél hamarabb szeretnénk értékesíteni. A 100%-os elégedettségi garancia pedig, amit vállalnak, még inkább megerősíti a szakértők magabiztosságát, hiszen ez azt jelenti, hogy minden tanúsítványt gondosan és precízen készítenek el, és ha esetleg mégis probléma merülne fel, az ügyfelek biztonságban tudhatják a befektetett pénzüket.

Az energetikai tanúsítás megszerzése gyakran hosszadalmas és fárasztó folyamatnak tűnik, azonban egy jó szolgáltatóval ez az egész folyamat rendkívül egyszerű lehet. Az e-tanusitas.eu oldalnak köszönhetően csupán egyetlen kapcsolatfelvételre van szükség, és a területileg illetékes kollégáik már el is indulnak a helyszíni felmérésre. Ez azt jelenti, hogy a megrendelőnek nem kell időt és energiát pazarolnia azzal, hogy külön egyeztessen időpontot a szakemberrel.

Az e-tanusitas.eu szakértői szinte azonnal elkészítik az energetikai tanúsítványt, ami akár 24 órán belül is elkészülhet. Az ügyfeleknek nincs más dolguk, mint kényelmesen hátradőlni és megvárni a dokumentum érkezését. A szolgáltatás kényelmét tovább növeli, hogy az energetikai tanúsítványt futárszolgálattal juttatják el az ügyfélhez. Ha az ügyfél az energetikai tanúsítás mellett az ingatlan értékbecslés szolgáltatást is igénybe veszi, az e-tanusitas.eu további kedvezményt biztosít. Az ingatlan értékbecslés díjából akár 50% kedvezményt is adnak, így az ügyfél számos hasznos szolgáltatást vehet igénybe, miközben jelentős összegeket takaríthat meg. Tehát minden szempontból megéri őket választani, hiszen rendelkeznek a szükséges képesítésekkel, tudással és tapasztalattal ahhoz, hogy a lehető legjobban elláthassák a rájuk bízott feladatot, ráadásul még igen jó kedvezményekhez is lehet jutni náluk, ahogy az a fenti ingatlan értékbecslésre vonatkozó példa is mutatja.