Társasház karbantartás, ezek a leggyakoribb problémák

Amíg egy autónak is szüksége van műszaki vizsgára, addig a társasházak esetében is ügyelnünk kell a folyamatos karbantartásra, hiszen a tetemesebb példányok akár milliárdos értékkel is bírhatnak. Ez azonban nemcsak az építtetők érdeke, de a benne lakóké is. Ha ugyanis műszaki szempontból is rendben van egy épület, akkor ők is nyugodtabban élvezhetik mindennapjaikat. Ide tartozik a vízvezeték-szerelés kérdésköre is.

Milyen vízszereléssel kapcsolatos dolgok merülhetnek fel?

A vízvezeték-szereléssel foglalkozó cégeknél szinte állandóan „égnek a vonalak”, hiszen nem telik el úgy nap, hogy ne történne valami a háztartásokban. Egy társasház esetében pedig ez halmozottan fent áll, hiszen olykor egyszerre, több lakás is segítségért kiállt. A leggyakoribb problémák pedig a következők:

Dugulás: a dugulás az egyik legsűrűbben előforduló és egyben legkellemetlenebb dolog, ami jelentkezhet a háztartásokban. Kiváltó oka rendkívül szerteágazó lehet, így sokszor nem is olyan könnyű már elsőre is végleges megoldást találni. Gyakorta okoznak dugulást például a sűrű állagú tisztálkodószerek, tisztítószerek, de nem ritka az sem, ha pusztán elöregedett, túlkoros vízhálózatok okoznak fennakadást.

Csőtörés: a lakástulajdonosok egyik legnagyobb rémálma, ha egy teljesen elázott fürdőszobára, konyhára érkeznek haza egy fáradt nap után. Habár a csőtörésnek általában vannak előjelei, megeshet, hogy még így sem figyelünk fel rá. Társasházban különösen lényeges a csövek általános állapota, hiszen csőtörés esetén akár több másik lakásban is káresemény keletkezhet. Amennyiben a társasház karbantartás ütemezetten zajlik, úgy könnyedén elkerülhető egy ilyen probléma.

Fűtésszerelés: társasháznál többféle fűtési megoldás is létezhet, így beszélhetünk távfűtésről, cirkóról, vagy konvektorról. Bármelyik eset is álljon fent, a társasház karbantartás során a berendezéseket, fűtőtesteket is érdemes időnként átvizsgálni, különösen a téli hónapok beköszönte előtt. Előfordulhat, hogy egy radiátort légteleníteni, javítani kell, esetleg valamelyik lakásban új fűtőtestet kell bekötni.

Miért válhat hasznunkra, ha a társasház karbantartás egy kézben összpontosul?

Egy társasházat úgy érdemes üzemeltetni, hogy a lehető legköltséghatékonyabb módon valósulhassanak meg az ilyesfajta elképzeléseink. Sokan döntenek például olyan társasház karbantartás mellett, amely egyetlen cég kezében összpontosul. Ennek hála pedig nem kell minden munkafolyamat esetén külön szakember után nyomozni, hiszen a megbízott cég széles szakmai repertoárt képes felvonultatni. A Dénes Építőipari Kft. egy egész hadsereggel áll a rendelkezésünkre, hiszen a víz-és fűtésszereléssel kapcsolatos ügyek mellett, még a duguláselhárítást, csőtörés elhárítást, de egyéb felderítő munkálatokat (szivárgás bemérés, csatornakamerázás) is elvégezik nekünk.

A társasház karbantartás során a szakemberek nemcsak az aktuális hibaelhárítással foglalkoznak, de megelőző jellegű tevékenységgel is. Egy ilyen döntéssel tehát mindenki jól járhat. Például az épület sokáig megőrizheti műszaki állapotát, élvezhetjük a teljes körű szolgáltatás nyújtotta előnyöket, és a lakókban is jóval nagyobb bizalmat ébreszthetünk, hiszen tudják, hogy karnyújtásnyira van a gyors segítségnyújtás.