Mértékegységek, átváltások

Mikor fontosak igazán a mértékegységek és átváltások?

A mindennapokban viszonylag ritkán futunk bele olyan kérdésekbe, hogy egy cm pontosan hány col vagy inch?

Ettől függetlenül esetenként felmerülhet ez, amire jó tudni a választ. A mérföld fogalmával mindenki tisztában van, hiszen filmekben ezt gyakran hallhatjuk. De nem mindegy itt sem, hogy tengeri vagy szárazföldi távolságról beszélünk. A mértékegységek, átváltások általában a különféle nemzeti szabványok során kerülhetnek szóba. Az angolszász vidékeket ugyanis eltérő rendszert alkalmaznak.

Természetesen ezzel tisztában lenni akkor szükséges igazán, ha gyakran utazunk.

Ezen túl pedig a különféle szakmákban előnyös még a mértékegységek, átváltások műveletének alapvető ismeret.

Bár az itthoni műhelyekben a méter alapú egységekben gondolkodnak a szakik, a külföldről behozott alapanyagok, műszerek, kész termékek olykor teljesen eltérő skálán mozognak. Persze nagyon szép táblázatok vannak erre, de a mértékegységek, átváltások gyakorlati szerepe olykor azonnal kerül szóba. Ha rendszeresen dolgozunk ilyen körülmények között, akkor ezt megéri fejből tudni, míg amúgy nem okoz problémát a kikeresés.

Legyen az egyszerű kíváncsiság, vagy munka, esetleg valamilyen tanulmány, ami miatt el akarunk mélyedni a mértékegységek, átváltások világában, erre kiváló lehetőséget kínál a kerdezdmeg.hu weboldal. Elég egy kattintás és máris megtudható, hogy 1 láb pontosan hány cm. A régi korok földbirtokait sem ugyanúgy mérték, mint mostanában remek példa erre az öl és hold, ellenben a mai ár és hektár fogalmával. Öntsünk tehát tisztavizet a pohárba minél egyszerűbben.