teszt árak

Covid teszt árak összehasonlítása egy helyen

Hiába telt el már több, mint két év a járvány megjelenése óta, de még mindig nehéz eligazodni a különféle covid-tesztek között. Milyen árban érdemes vásárolnunk? Egyáltalán milyen tesztre van szükségünk a különféle szituációkban?

 

Árbeli különbségek

Egy laboratóriumban végzett általános PCR teszt ára maximum bruttó 19 500 Ft lehet, hatósági előírás szerint. Viszont csak akkor érdemes megcsináltatnunk, ha hitelesített hivatalos tesztet kérnek tőlünk például utazáshoz. Ha arra vagyunk kíváncsiak, hogy fertőzöttek vagyunk-e, anyagi szempontból érdemesebb lehet antigén gyorstesztet választanunk. Mindkettő egyaránt képes az aktív fertőzés kimutatására, viszont utóbbi ára, 7500 és 7900 Ft között mozog. Tehát ez jóval olcsóbb, mint a hitelesített forma. Megbízhatóság tekintetében pedig nem igazán van jelentős különbség köztük az aktív fertőzés kimutatása terén. Érdemes tehát alaposan megfontolnod milyen tesztet válassz. Az olyan weboldalakon, mint például a margitlab.hu könnyen átláthatod, hogy mennyibe kerülnek a különböző Covid teszt típusok.

 

Fertőzés alatt vagy után?

Több különféle teszt típus létezik. Gyakori hiba, hogy sokan nem megfelelőt választják – emiatt pedig feleslegesen költenek olykor tízezreket. Érdemes egy pár dolgot tisztába tenni, mielőtt tesztelni indulnál. A PCR és az antigén tesztek az aktív fertőzés kimutatására szolgálnak. Utóbbit gyakran hajlamosak összekeverni az antitest vizsgálattal. Antigént akkor termel a szervezet, amikor a vírus jelen van. Ez egy immunválasz a fertőzésre, amit a teszt képes kimutatni. Antitest, azaz ellenanyag pedig akkor termelődik, amikor a szervezetnek sikerül a fertőzést. Ez betegség vagy védőoltás esetén mutatható ki szervezetünkben. Fontos leszögezni viszont, hogy az antitestek jelenléte önmagában még nem jelent védettséget – ez ugyanis a számuktól függ. Tehát ha valaki azt szeretné tudni megfertőződött-e, akkor az antigén tesz jelenti a megfelelő választást. Ezzel szemben a fertőzés korábbi jelenléte vagy a védőoltás hatásossága az antitest teszt által mutatható ki.

 

A védőoltás hatékonyságának tesztelése

Másik gyakori tévhit, hogy az antitest teszt minden oltás eredményességét egyaránt kimutatja. Ennek a kimutatása attól függ, hogy a teszt melyik ellenanyag típust vizsgálja. Ha csak a koronavírus tüskefehérjére adott reakciót, akkor valószínűleg az mRNS alapú Pfizer és Moderna vakcinákra fog reagálni. Esetleg a vektorvakcinákra, mint a Sputnik V és Astra Zeneca. A Sinopharm vakcinára viszont nagy valószínűséggel nem fog pozitív eredményt adni. Ennek a vakcinának az esetében az immunválasz ugyanis nem a tüskefehérjékre korlátozódik, hanem az elölt vírusra. Akkor is fals eredményt kaphatunk, ha túl korán tesztelünk. Az oltástól számítva legalább két hetet érdemes várni, viszont ez is vakcinafüggő. A szervezet ellenanyag termelésének csökkenése azonban nem a védettség hiányát jelenti. Ha nincs veszélyeztetve az adott vírus által az immunrendszerünk, akkor az antitest termelést is leállítja. Ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy védtelenek lennénk. Olyan antitest tesztet válasszunk, amely megfelel az általunk beadatott vakcinának. A legpraktikusabb megoldás viszont, ha Centaur vizsgálatot csináltatunk. Ez kimutatja a nem mRNS alapú oltások hatásosságát, továbbá azt is ha átestünk a víruson. A szokványos antitest tesztnél csupán pár ezer forinttal kerül többe. 11000 forintért viszont jóval megbízhatóbb eredményt kaphatunk.