koax kábel

Mire szolgál a koax kábel?

Mindenekelőtt meg kell említeni, hogy ez a vezetéktípus fémhálóból, dielektrikumból, belső vezető érből, valamint külső szigetelésből áll. A koax kábel továbbítja a rádiófrekvenciás jeleket. Minden gond nélkül alkalmazható rádiókhoz, telefonokhoz, lejátszókhoz, televíziókhoz és sok más elektromos készülékhez. A kelléket egy angol villamosmérnök találta fel, aki nem más, mint Oliver Heaviside. A koax kábel szabadalmaztatására 1880-ban került sor.

Miközben Oliver a távíró huzalokat tanulmányozta, rájött arra, hogy a vezetékek szigeteléssel történő bebugyolálása nemcsak mérsékeli a jelek károsodást, hanem időtállóvá teszi a szálakat. A koax kábel szigeteléséhez általában polipropilént, polietilént és politetrafluoretilént használnak. Napjainkban félig hézagos szigeteléssel is elérhető. A külső védőréteg nem más, mint PVC burkolat. A koax kábel két csoportba sorolható. Az egyikbe az alapsávú, a másikba pedig a szélessávú kellék tartozik. Ha nem tudja egyedül eldönteni, hogy melyikre van szüksége, akkor bátran kérjen segítséget!

HDMI kábel sokféle típusban

A vezeték használata egyáltalán nem bonyolult. A HDMI kábel felhasználásával a video és az audio jelek könnyedén továbbíthatóak. A huzal csatlakoztatható telefonhoz, laptophoz, tablethez, fényképezőgéphez, videokamerához, Blu-Ray lejátszóhoz, játékkonzolhoz és sok más elektronikai berendezéshez. Napjainkban többféle változat ismert. Beszerezhető 1.2 és 2.1 közötti szabványban. Ezen kívül A, C és D típusokra osztályozható. Az HDMI kábel A verziója talán a legfelkapottabb. Sokan szerzik be a háztartásokba a különféle elektronikai eszközökhöz.

A C egy mini termék, ami csatlakoztatható tévéhez, laptophoz, médialejátszóhoz. A harmadik, vagyis a D a legkisebb szerkezetű termék. Micro csatlakozóként ismert a felhasználók körében. Ez a HDMI kábel továbbítja a jeleket a telefonokhoz, illetve a táblagépekhez. Célszerű mindegyiket beszerezni, hiszen nem lehet tudni, hogy mikor lesznek szükségesek. Az online üzletekben hatalmas kínálatban érhetőek el a termékek. Megvásárolhatóak külön, illetve készletben formájában.