Kerüld el ezt az 5 buktatót egyéni vállalkozás indítása előtt!

Egyéni vállalkozást indítani könnyű – online is elintézhető, elég hozzá egy ügyfélkapu hozzáférés. A lelkesedés megvan, teli vagy tervekkel és ötletekkel, de légy körültekintő, mivel buktatókat is rejt a folyamat. Ebben a cikkben megnézünk 5 klasszikus hibát, amit sokan elkövetnek, de te könnyedén elkerülheted, ha még időben olvasod – a legjobb időben vagy tehát, ha még a vállalkozásod elindítása előtt állsz!

Mivel a legtöbb esetben KATÁ-s egyéni vállalkozást indítanak, mi is erre fókuszálunk. A KATA a kisvállalkozások tételes adóját jelenti, lényege, hogy egy fix havi adó, amely nem függvénye a bevételnek, kedvező, könnyedén kitermelhető, továbbá a katás tevékenységhez folyamatos könyvelés sem szükséges (természetesen ajánlott, ha van egy könyvelő kapcsolat a tarsolyodban, akihez bármikor fordulhatsz).

Klasszikus hibák az egyéni vállalkozás elindítása előtt:

 

1. Nem néztél utána a tevékenységi köröknek és a kapcsolódó követelményeknek

Minden vállalkozás, beleértve céget, egyéni vállalkozást is, adott tevékenységi körben dolgozik. A részletes listát a TEÁOR (www.teaorszamok.hu) tartalmazza, ebből szükséges kiválasztanod egyet vagy akár többet a vállalkozás elindítása előtt. Amiatt ne aggódj, hogy esetleg később mással is foglalkoznál, mivel a tevékenységi kör bármikor módosítható, bővíthető, azonban arra mindenképp figyelj oda, hogy:

  • a választott tevékenységi kör ne igényeljen szakirányú végzettséget
  • vagy ha igényel, képes legyél felmutatni a végzettséget igazoló dokumentumot, te vagy egy alkalmazottad (amennyiben van)

Ugyanez a helyzet az engedélyköteles tevékenységekkel, ugyanis egyes tevékenységek nem csak szakirányú végzettséget, hanem a tevékenységért felelős hatóságok engedélyét is igénylik. (példa: a nemesfém ékszerek készítéséhez a NEHITI – Nemesfémvizsgáló és Hitelesítő Intézet engedélye szükséges).

Mindenképp nézd át:

  • szakirányú végzettséghez kötött tevékenységek listája
  • engedélyhez kötött tevékenységek listája

2. Hónap végén indítod az egyéni vállalkozást

Az egyéni vállalkozás indítása a webes ügysegéden keresztül meglehetősen gyors, akár még aznap is megkaphatod visszaigazolást és az adószámodat. Viszont minden megkezdett hónap után kell katát fizetni – így ha hónap végén indítod, akkor arra a pár napra is egy teljes hónapnyi katát be kell fizetned. Érdemes tehát a hónap első napjainak egyikén elindítani a vállalkozást.

 

3. Nem vagy elég figyelmes az adatok megadásakor, és hibaüzenetet kapsz

A regisztrációt bár tényleg egy ültő helyedben meg tudod oldani, figyelmesnek kell lenned, és minden egyes kérdésre válaszolnod kell. A hiányosan megválaszolt mezők nem csak hibaüzenetet eredményezhetnek, de félre is vezethetnek, például amikor az adózás típusát kell kiválasztanod (KATA vagy átalányadó) – ha egyiket sem jelölöd meg, akkor automatikusan az SZJA szerinti adófizetési kötelezettség vonatkozik majd a vállalkozásodra.

Továbbá meg kell adnod azt is, hogy főállású egyéni vállalkozó leszel-e (ha heti 36 órát meghaladó főállás mellett vállalkozol, akkor mellékállású leszel, és ez esetben csak 25000 Ft a havi KATA, a szabványos 50000 Ft helyett!) – illetve hogy a társadalombiztosítási jogviszonyod erre a bejelentésre való tekintettel jön-e létre.

 

4. Csak a regisztrációk egy részét végzed el

Ahhoz, hogy szabályszerűen működj egyéni vállalkozóként, nem elegendő a webes ügysegéden keresztül adószámot igényelned és katát fizetned. Be kell jelentkezned továbbá:

  • a helyi önkormányzathoz, az iparűzési adó miatt, illetve
  • a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarához, a kamarai regisztráció és az ehhez kapcsolódó fizetendő díj miatt is

Bővebb információ:

  • cikk az önkormányzati regisztráció lépéseiről  (https://kataszabalyok.autokata.hu)
  • kamarai regisztráció  (https://www.kamreg.hu)

5. Nem tanultad meg időben a számlázást

A számlázás kulcsfontosságú. Ez az alapja a vállalkozásodnak, ezt látja a NAV is, tehát elengedhetetlen, hogy helyesen végezd. Érdemes online számlázóprogramot használni az idejétmúlt számlatömb helyett – ezek legtöbbje automatikus NAV összekötést is kínál – illetve ajánlott egyeztetned egy könyvelővel vagy szakértővel a számlázási szabályokról, elsősorban a következőket figyelembe véve:

  • magyar vagy külföldi vevőknek fogsz-e számlázni (ez utóbbi esetben szükség lehet EU VAT azaz közösségi adószám igénylésére is)
  • magánszemélyeknek vagy cégeknek fogsz-e értékesíteni
  • melyik esetben milyen adókóddal kell számláznod, és kell-e bármilyen bevallást készítened a számláid után

Ha már egy olyan információt is kaptál, amivel elkerülhetsz egy potenciális buktatót, akkor már megérte végigolvasnod. Ha pedig úgy érzed, jól jönne egy gyors tanácsadás, vagy valaki, aki végigvezet a folyamaton, hogy garantáltan hibamentes és szabályszerű legyen a vállalkozásod beindítása, a Mozaik Könyvelőirodát javasoljuk.