Ezekre kell figyelnie a műlencse műtét után

De mi is az a műlencse? A műlencse nem más, mint fénytörési hiba korrigálására vagy szürkehályog kezelésére, egy a szemünkbe ültetett lencse, ami a műtétet követően az eredeti szemlencsénk helyére kerül és átveszi annak minden funkcióját. A beavatkozás nem tart tovább tíz percnél és ha több fókuszú lencsét választunk, akkor a műtét után örökre elbúcsúzhatunk a szemüvegünktől. Javasolják negyvenöt év felett mindenkinek, aki a kontaktlencse vagy szemüveg helyett egy kényelmesebb megoldással szeretne jól látni. Sokan hordunk két szemüveget, azokat cserélgetni kell, mindenhová magunkkal vinni. Nem is beszélve arról, hogy a maszk felett folyton bepárásodik. Egyszóval az életünk egyszerűbbé válhat, ha szemüveg helyett műlencsét választunk.

A műlencse szintén megoldás szürkehályog esetén. Számomra egészen elképesztő micsoda technológia áll ma már az emberiség szolgálatára, ha a látás javításáról van szó. Mikor először hallottam erről a módszerről biztos voltam benne, hogy maximum néhány éve lehet ilyen operációt kérni. De legnagyobb meglepetésemre az első ilyen műtétet 1949-ben hajtották végre Londonban. Érdekes az is, hogy hogyan jöttek rá, lehetséges műlencsét beültetni. Először üveglencsét használtak, de aztán megfigyelték a második világháború során a repülő balesetet szenvedett pilóták szemén, hogy a befúródott műanyag ablak darabkákat a test nem lökte ki. Így hamarosan átálltak a biztonságosabb műanyag lencsékre. Végül az 1970-es évek után lett igazán népszerű az eljárás. Ma már világszerte alkalmazzák, rutinműtétnek számít.

Amennyiben a műtét mellett dönt, mindenképpen időpontot kell foglalni egy alapos szemészeti vizsgálatra, ahol nem csak a szeme anatómiája kerül kielemzésre, hanem az Ön számára legmegfelelőbb műlencsét is kiválasztják, figyelembe véve az Ön napi rutinját, életstílusát, hobbiját.

Műlencse típusok:

  • Trifokális műlencse azoknak ajánlott, akik már elmúltak negyvenöt évesek és közelre, valamint távolra is szemüveget hordanak és céljuk a teljes szemüvegmentesség.
  • Egyfókuszú vagy monofokális műlencse azok részre, akiknek fontos az ár és nem zavarja őket, hogy csak közelre vagy távolra fognak élesen látni és a másik távolságra szükségük lesz szemüvegre. Ha valaki munkájából kifolyólag sokat vezet éjszaka, annak is ezt a lencsét javasolják.
  • Mindegyik típus elérhető cilinderrel is astigmia fénytörési hibára.

műlencse műtét utáni időszakban több dologra is kell figyelnie. Közvetlenül a beavatkozás után, ami fájdalommentes és körülbelül tíz percig tart majd, további egy-két órára a szemészeten tartják megfigyelés alatt. Amennyiben ez idő alatt semmilyen panasz nem lép fel, haza lehet menni. A következő napok egyikén viszont mindenképpen vissza kell menni kontrollra. Az első kontroll után legközelebb két hónap múlva várják Önt ismét a szemészeten, hogy látásélességét megvizsgálják. Monofokális lencse esetén ekkor írják fel az olvasószemüveget is. Ezt követően csak évente egyszer lesz szükség további kontrollra.

Közvetlenül az operációt követően előfordulhatnak enyhe tünetek, úgymint fényérzékenység, vagy könnyezés. Ezek azonban egy-két napnál nem tartanak tovább.  1 hétig kerülni kell, hogy víz vagy kozmetikum érje a szemet. Két-három hétig vigyázni kell, hogy nehogy nehezet emeljen vagy sokat hajoljon. 1 hónapig pedig nem szabad úszni menni. Emellett azonban nyugodtan élje mindennapjait, úgy, ahogy addig is. Sőt szemüveg nélkül sokkal szabadabban.

A műtét után a végleges látás kialakulás négy-hat hét múlva várható, de tapasztalni fogja, ahogyan napról-napra élesebben, jobban lát majd és már a beavatkozást követő napokban megfelelő lesz a látása a mindennapi tevékenységekhez.