A kender olajat, pontosabban kendermag olajat, a kender növény magjából hidegen préselik. Az egyik legtáplálóbb növényi élelmiszerként ismert, mivel a kendermag lenyűgöző mennyiségű egészséges zsírt, fehérjét és létfontosságú ásványi anyagot tartalmaz, mint az Omega-3, Omega-6 zsírsavak, a Gamma-linolénsav, E-vitamin stb. A kender olaj és a CBD olaj nem ugyanaz, gyakran szoktuk összetéveszteni, a CBD olaj elsősorban a kendernövényéből származik, míg a kender olajat a magvakból készítik. A kendermag viszont nem tartalmaz kannabinoidokat, ezért a kender olaj nem gyakorol ugyanolyan élettani hatásokat, ehelyett nagy mennyiségű jótékony tápanyagot tartalmaz, beleértve a zsírsavakat is.
A gyártók speciális eszközökkel préselik ki az olajat a magokból, hogy megőrizzék az olaj kedvező tulajdonságait. Figyelembe kell venni azt, hogy a túlzott hő az egészséges zsírok oxidálódásához és lebomlásához vezet, csökkentve a végtermék tápértékét, ezért szokták hidegen préselni a kender olajat. A hidegen sajtolás után a gyártók palackokba töltik a kendermag olajat, természetesen az aminosavak és az egészséges zsírok még mindig érintetlenek. A kiváló minőségű termékek nem tartalmaznak tartósítószereket vagy szennyező anyagokat, és a palack felbontásától számított fél évig fogyaszthatóak maradnak. A kender olaj táplálkozási szempontból azt is mondhatnánk, hogy alternatívája a vajnak, az olívaolajnak és a kókuszdióolajnak, ugyanis főzéshez és sütéshez egyaránt alkalmas, de használják kozmetikai célokra is.