Egy kis útmutató a betonkeverő használatához

Akár kisebb otthoni munkákhoz is gyakorlatilag megkerülhetetlen eszköz a betonkeverő, egyesek szerint ez a legalapvetőbb munkaeszköz az építési munkák során. Működési elv alapján két betonkeverő létezik: manuális (kézi) és automatikus. Mi az automatikus gépeket ajánljuk, mivel a kézi keveréssel készült beton szilárdsága közel harmadával is kisebb lehet. Míg egy betonkeverő használata nem kötött egyetemi végzettséghez, sőt, OKJ-s képzéshez vagy szakiskolához sem, sok hibát véthetünk a használat során. Ezek elkerüléséhez nyújtunk segítséget ebben a cikkben.

Legelőször is, a gép felállítása: kényelmes helyet válasszunk ki, ahol teljesen egyenes a talaj: ne legyenek, lyukak, kövek, stb. Ez elsősorban a biztonságot szolgálja: nehogy megdőljön, felboruljon a szerkezet. Nyilvánvaló lehet, de azért megemlítjük: a lehető legközelebb helyezzük el a betonkeverőt az anyagokhoz és az építkezéshez is. Egyes betonkeverőket főleg olyan helyeken érdemes használni, ahol nem lehet nagyobb teljesítményű motorokhoz hozzáférni (forrás: emaki.hu).

Az elektromos betonkeverőhöz (ezek a legnépszerűbb modellek) áramforrásra is szükség van, erről sem szabad elfeledkeznünk. Ha nincsen tápegység a közelben, akkor egy generátorra is szükség lesz. Fontos, hogy ne a generátort helyezzük el túl messze, de nem is zavarhatja a munkánkat a betonkeverővel.

Ezután be kell állítanunk, hány fokos szögben álljon a keverődob. Az ideális dőlésszög megtalálható a gyártó használati utasításában, ez termékenként eltérő, de általában 22 és 30 fok között mozog.

Milyen arányban tegyük be a hozzávalókat? A betonoldat aránya leggyakrabban az 1 víz, 2 homok, 4 zúzott kő, 8 cement. De érdemes utánaolvasni a pontos aránynak attól függően, hogy mire használjuk majd a betont. A homokot érdemes szitálni a keverés előtt és csak tiszta vízzel dolgozzunk.

A beton keverése közben nagyon fontos a megfelelő hőmérséklet is: nedves környezetben szilárdulva, 15-20 °C-on éri el a legnagyobb szilárdságot a beton. Ha más hőmérsékleten dolgozunk, különböző adalékanyagok segíthetnek, így ezekkel akár fagypont alatt is tudunk betonozni.

Mennyi ideig dolgozzon a betonkeverő? Semmiképp sem hosszabb ideig, mint három percig, mert ezután megkezdődik a betoncentrifugálás, amely rontja a készülő oldat minőségét.

Soha ne terheljük túl a betonkeverőt! Csábító lehet „egyben” elvégezni a munkát, de inkább menjünk biztosra és kettő, három, négy, stb. tételben végezzük el, amit kell. Ha túlságos terhelés alatt tartjuk a gépet, az hamarabb meghibásodik és az oldat sem keveredik össze megfelelően.

Ha pedig elkészültünk a munkával, az első dolgunk az legyen, hogy kitakarítjuk a betonkeverőt. A legegyszerűbb mód erre tiszta vizet beleönteni, majd bekapcsolni a gépet. Banálisnak tűnhet ez a tanács, de ez az egyik leggyakoribb hiba és az azonnali takarítással rengeteg munkát és időt spórolunk meg a következő alkalomra!