9 angol szokás, amit nem árt ismerned

Ahány nép, annyi szokás tartja a mondás és nincs ez másképp az angolok esetében sem. Ezért, ha a szigetországba készülünk hosszabb, vagy csak rövidebb időre, akkor érdemes tisztába kerülnünk néhány alapvető szokással. Az alábbiakban ezt elősegítendő összegyűjtöttünk 9 angol szokást, amit nem árt ismernünk az országba lépés előtt.

1, Köszönés és bocsánatkérés

A szigetországban lakók mindent megköszönnek, és még akkor is bocsánatot kérnek, ha saját hibánkból koccannánk össze az utcán sétálva. Előfordulhat az is kommunikációjuk során, hogy a sztenderd „thank you” helyett „cheers-t” mondanak.

2, Látogatási szokások a briteknél

A házak legtöbbjében zárva van az ajtó. Ezért előre megbeszélt időpontban szokás érkezni. Ami némileg tovább bonyolítja a dolgokat, az a britekre jellemző, eltúlzott udvariassággal való közlés, ami általában az ellenkezőjét is jelentheti. Emiatt ha valaki azt mondja, hogy “gyere bármikor” az ilyenkor jelentheti azt is, hogy nem szeretne látni minket.

3, Üdvözlés a szigetországban

Az Egyesült Királyságon belül a kézfogás a leggyakoribb üdvözlési forma, főleg ha elsőre találkozunk valakivel. „How do you do?” a leggyakoribb üdvözlési forma, erre ugyanezt a kérdést szokás feltenni válaszként. A puszi azonban nem elfogadott, csak ha közeli barátról vagy családról van szó.

Emiatt eleinte a britek távolságtartónak tűnhetnek, de ez idővel enyhül. A hosszú szemkontaktus sem túl gyakori eleinte. Az üzleti életben a fiatalabbat be szokás mutatni az idősebbnek, ahogy egy alacsonyabb rangút egy magasabb rangúnak.

4, Borravaló adása Angliában

Nem elvárt, mint az óceán túloldalán, de örülnek neki. Taxikban nem szokás, de a reptéren ha csomagjaidat segítenek pakolni, akkor 2-3 fontot szokás adni. Néhány étteremben 10-12.5%-ot alapból hozzáadnak az árhoz, mint felszolgálási díj. Elégedetlen vendégként viszont kérhetjük, hogy töröljék. 6-nál több főnél viszont gyakorlatilag kötelező. Ezen felül viszont nem szokás borravalót adni.

5, Sorban állás Angliában

A briteknél a sorban állásnak nagy hagyománya van. Rendezett, egyes sorokat formálnak. Ne m díjazzák, ha valaki előre törne a sorban. Ha szépen megkérjük őket, mert sietünk, előfordulhat, hogy előre engednek.

A britek a sorban állást komolyabban veszik más népeknél, és a tolakodók sokkal hevesebb reakciókra számíthatnak.

6, Precizitás

A britek pontosak, náluk már csak a skótok lehetnek precízebbek. A britek emiatt nem szeretik  a késést sem. Ezért jobb, ha 5 perc késésnél is előre szólunk, nehogy sértődés legyen a vége. Ha nem érnék oda a megbeszélt időpontra, akkor sűrű bocsánatkérések közepette inkább mondjuk le.

7, Étkezési szokások az angoloknál

A pontosság az étkezések alkalmával is elengedhetetlen. Sose üljünk le egyből, csak miután a házigazda megmutatja, melyik is a mi helyünk. Szabályosan: villa a bal kézben, kés a jobban. Ne könyököljünk az asztalon. Amennyiben nem végeztünk, rakjuk keresztbe a kést és a villát, a villa legyen felül. Amikor meghívnak minket valahova, általában az fizet, aki meghívott.

8, Barátkozás a briteknél

A britek barátságosak és nyitottak. Eleinte ez nehézkes lehet, de ha kialakul, akkor hosszantartó baráti kapcsolat alakulhat ki. Ezért mindenképp érdemes eljárni rendezvényekre, bulikra. Persze a legegyszerűbben a briteknél is használt kifejezési formulákat használni ismerkedések során, amennyiben ezeket gyorsan szeretnénk elsajátítani, akkor egy angol nyelvtanfolyam online elvégzése lehet a leggyorsabb

Általában a britek megtartják a párkapcsolati dolgaikat maguknak, a nők szeretnek függetlenek lenni. Nem illik a korukról kérdezni őket. Ha újságot olvas, vagy zenét hallgat, ne zavarjuk őket, kivéve ha jól ismerjük. Az alkohol és a dohányzás társadalmilag elfogadott a nőknél is, nem úgy, mint mondjuk Afrika egyes részein.

9, Viselkedési normák Angliában

Természetesen Angliában sem illik embereket bámulni, ne piszkáljuk az orrunkat, maximum zsebkendővel. Ha udvariasan útbaigazítást kérünk, akkor biztosan segíteni fognak.

Összefoglalva:

A britek szokásai tehát nem különböznek merőben az általunk ismertektől, de mindenképp érdemes olyan apróságokra figyelnünk, mint a pontosság, vagy az illedelmesség, erre ugyanis a britek nagy hangsúlyt fektetnek a mindennapokban is.