gerincem

Mitől fájhat a gerincem?

gyogytornaszom.hu-hoz hasonló oldalak szerint a gerincfájdalom az ülőmunkához és a stresszhez is köthető. Bizonyára sokan töltjük mindennapjainkat az autókban és a munkahelyünkön a számítógép előtt ülve. Naponta akár 10-14 órát is eltölthetünk a gépek előtt, így a gerinc megnövekedett terhet kap, amely mellett a nyak-, és a derékfájdalom is jelentkezhet.  A helyes testtartás elsajátításával és az eddig nem használt izmok bekapcsolásával a fájdalom csökkenthető és meg is szüntethető. Sok esetben a megnövekedett stressz miatt alakulhatnak ki a gerincfájdalmak. A helytelen testtartás a stressz miatt is kialakulhat. Ha hosszabb ideig élünk stresszes életet, akkor a betegség akár krónikussá is válhat. A vállizmok megfeszülnek, görcsösség is kialakulhat. A gerinctorna során a tónusos izmok ellazulnak és az izmokat a gyógytorna edzésben tartja. A stressz miatt felvett kényszertartás megszűnik és ezáltal a fájdalom is enyhül.

Gerincsérv és porckorongsérv akkor alakul ki, amikor a csigolyák tartós vagy fokozott erőbehatásoknak vannak kitéve. A porckorongok eldeformálódnak és a benne lévő kocsonyás anyag kiboltosulása figyelhető meg. Ez a kiboltosulás elkezdi nyomni az idegeket és ez okozza valójában a mérhetetlen fájdalmat. Kialakulhat végtagzsibbadás és izomgyengeség, valamint végtag- és derékfájdalom. A gerinctorna célja, hogy a kocsonyás anyag visszahúzodjon és ne nyomja tovább az idegeket.

Sérülések és műtétek után a gerinctorna szintén segíthet a rehabilitációs szakaszban. A sérült és sokáig pihentetett izmokat újra munkába kell állítani és csak fokozatosan szabad megterhelni. A gyógytornász pontosan ennek elsajátításában tud segítséget nyújtani. Minden esetben egyénileg határozzák meg a speciális gyakorlatokat és csak alapos kivizsgálás után tudnak segítséget nyújtani. A test öregedése normális folyamat, amely együtt jár a test elhasználódásával. A porckopás, a csontritkulás és az izmok gyengesége idősebb korban elkerülhetetlen. 50 éven felettieknél gyakorta fejfájás és fülzúgás, valamint nyakfájás alakul ki. A végtagokba sugárzó fájdalom és az egyensúlyi problémák szintén mindennaposak lehetnek. A gerinctorna segít az egyoldalú mozgásokat funkcionális mozdulatokkal helyettesíteni és így az eddig elhanyagolt izmok újra életre kelnek.