Sütött már gluténmentes kenyeret házilag?

Egy jó recept segítségével még saját otthonában is süthet házi gluténmentes kenyeret:

Gluténmentes kenyér sütése 10 lépésben. Talán soha nem volt ennyire egyszerű otthonunkban elkészíteni a gluténmentes kenyeret. Sokan ugyan a boltokban kapható gluténmentes kenyerekre esküsznek, de sokkal biztonságosabb, ha mi magunk készítjük azt el. A pékségbe ehhez minden alapanyagot megvásárolhatunk. A weboldalon megtalálhatjuk részletesen hogyan készíthetjük el gluténmentes kenyerünket.
 
A kenyérkészítés az előkészítéssel kezdődik. A pékségből megvásárolt és házhoz szállított gluténmentes lisztet egy tálba helyezzük, majd egy evőkanál segítségével mélyedést készítünk a közepén. Ezután következhet az élesztő felfuttatása. Maximum 40 C°-on melegvízzel a friss élesztőt felfuttatjuk. Akinek van otthon mikrohullámú sütője, abban is nyugodtan elkészítheti. Miután elkészült az élesztőnk, az előzőekben elkészített mélyedésbe öntjük és egy csipet cukrot teszünk hozzá. Ezután rászórunk egy kevés lisztet. 10 percig meleg helyen kell pihentetni az előtésztát, ami akkor készül el, ha felszínen megjelennek a repedések.  El is érkeztünk a dagasztás fázisához. A recept szerinti további hozzávalókat az előtésztához adjuk, majd 5 percen keresztül kézzel dagasztjuk. Akinek van otthon dagasztógépe azzal is elvégezheti a dagasztást.
 
Ezután következhet a tészta elkészítése. A sima tésztát le kell takarnunk folpackkal vagy nedves kendővel és meleg helyen kelesztjük. Figyeljünk oda, hogy a hőmérséklet 27 és 30 °C között legyen. Amennyiben a helyiségben nem megfelelő a hőmérséklet, úgy sütőben is keleszthetjük a tésztát maximum 40 °C-on. Körülbelül fél óra múlva a tészta duplájára nő és a belseje levegős lesz. Az így elkészített tésztánk már alkalmas a formázásra. Újra dagasztás után a kívánt alakúra formázhatjuk kenyerünket majd pihentetjük 15 percen át. A tészta tetejét tejjel vagy felvert tojással kenjük le, így aranybarna lesz a héja. Ekkor kerülhetnek a tészta tetejére a magvak is. A sütőbe készítsünk be egy vízzel teli edényt, majd melegítsük elő. A tűzálló formába helyezzük el tésztánkat majd tegyük a sütőbe. Kenyerünk akkor készül el alsó oldalát megkopogtatjuk és üreges hangot hallunk.